Toekomst Scherpenzeel

Het is zover. Het woord “herindeling” is gevallen. De fractie van PRO Scherpenzeel snapt dat dit veel emotie en discussie oplevert. De raadsvergadering gisterenavond (26 juni 2019 red) in de Breehoek, leverde echter meer op dan dat en dat betreuren wij.

Wij herkennen ons absoluut niet in de aantijgingen die zijn gedaan richting onze waarnemend burgemeester Harry de Vries. De fractie van Gemeentebelangen Scherpenzeel heeft de integriteit van de burgemeester hardhandig ter discussie gesteld. Wij bestrijden dit ten zeerste. Wij ervaren burgemeester de Vries als een hardwerkende, rechtvaardige bestuurder. We roepen GBS dan ook op om de harde woorden die gisteren door hen zijn uitgesproken terug te nemen.

Wij herkennen ons wel in de situatie zoals het rapport van Seinstra Van der Laar (SVDL) deze schetst. Er is een groot tekort aan bestuurskracht. Onze ambtenaren doen hun uiterste best om de basisvoorzieningen in stand te houden, en tot nu toe lukt dit net. De grote uitdagingen die op ons liggen te wachten, geven echter grote zorgen voor de toekomst.

In het rapport staat aangegeven dat er meer een structurele, substantiële onderbezetting is op het gemeentehuis. Dit wordt ook bevestigd door de ambtenaren zelf, die dit al heel lang aangeven.

Willen wij nu de zorg en dienstverlening blijven bieden in Scherpenzeel zoals we die gewend zijn, dan moeten er veel mensen bij. Dit kost geld. Het rapport biedt duidelijkheid, maar roept ook vragen op. Wat is het kostenplaatje? Wat kost het ons om zelfstandig te blijven? En kunnen we dan de dienstverlening weer op orde brengen? En is dat het ons waard? Dat zijn vragen die we ons de komende tijd moeten gaan afvragen.

PRO Scherpenzeel zoekt zoals altijd de nuance. Er zijn veel tinten grijs tussen het zwart van de herindeling en het wit van de zelfstandigheid. Er zijn diverse vormen te benoemen die de moeite waard zijn om te onderzoeken. Dat is onze opdracht voor de komende tijd.

Met de opdracht die er nu voor ons ligt, moeten we samen aan de slag. In plaats van met vingers te wijzen en beschuldigen te uiten, moeten we de schouders er onder zetten en aan de slag gaan. We moeten gaan onderzoeken wat de beste toekomst is voor ons dorp. Om er voor te zorgen dat Scherpenzeel de Parel van Gelderland blijft, die het al die jaren is geweest.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*